Weer heel even terug op de sportredactie van De Volkskrant – stage zomer 2008

Schermafbeelding 2019-03-03 om 22.14.28Op deze regenachtige zondag, ben ik weer eens in mijn archieven gedoken. Voornamelijk om mijn website op te schonen en bij te werken. Maar al snel verdwaalde ik in mijn zoektocht en kwam een aantal door mij geschreven artikelen tegen van mijn stage periode op de sportredactie van de Volkskrant in de zomer van 2008.

Het was dat jaar een prachtige sportzomer met een Europees kampioenschap voetbal in Oostenrijk en Zwitserland en de Olympische Zomerspelen in Peking. Mede daardoor kreeg ik als stagiaire de ruimte als verslaggever op pad te gaan. Ik bezocht sporten welke bij het grote publiek misschien net wat minder bekend waren. Het blijft tenslotte een stage.

Eerste weekend maart 2019

De belachelijk lange lijst aan sportieve successen van de Nederlandse sporters dit weekend en de aandacht die er voor is in de media laten zien dat er wel degelijk wat veranderd is. Alles en iedereen is online of via een livestream of -blog te volgen.

Ik heb dan ook zo’n beetje alles gezien en beluisterd via twee schermen en natuurlijk de radio. Wat heb ik genoten van de podiumplaatsen, wereldtitels, hoge klasseringen, mooie come-backs bij oa:

  • het WK baanwielrennen in Polen
  • het WK schaatsen allround in Calgary
  • het dames wielrennen bij De Omloop (Go Blaak)
  • het heren wielrennen bij Kuurne-Brussel-Kuurne (Go Terpstra)
  • het EK indoor atletiek in Glasgow

En dan vergeet ik nog het enorme feest van de Willem II supporters die ouderwets het veld opstormden, nadat hun club ten koste van AZ de finale van de KNVB beker behaalde. Prachtige beelden (het kan dus gewoon zonder gedoe) en een kippenvel moment toen er voor de spelers van AZ een erehaag gevormd werd, zodat ze hun meegereisde supporters konden bedanken.

Groot respect heb ik voor alle topsporters en hun diehard fans die hen overal achterna reizen. Voor het Nederlandse voetbal en voor mijn Ajax hart hoop ik dat het team van Ten Hag aanstaande dinsdag tegen Real Madrid in de returnwedstrijd van de Champions League nog een mooi succes kan toevoegen aan deze enorme lijst.

Ineens weer even terug op de sportredactie

Ik was in mijn hoofd ineens weer even terug op de sportredacties waar ik gewerkt heb. De Volkskrant was (ook al was het maar voor drie maanden) mijn eerste thuis als onafhankelijk sportjournalist. Daar vond ik na jaren bij FC Groningen de  bevestiging dat ik verslaggever wilde worden. Dat ik een podium wil bieden aan verhalen die inspireren.

In die zomer van 2008 produceerde ik op die sportredactie mijn eerste echte nieuwsberichten. Maar bovenal mocht ik ook voor het eerst op pad naar sporters en sportevenementen voor interviews en schreef ik mijn eerste artikelen voor een landelijke krant en voor online publicatie.

Een kleine selectie van wat ik uit die periode heb terug gevonden:

Korfbal: ‘Het niveau gaat omhoog, dat is goed voor de sport’ 

Triatlon: ‘Een plaats in de top-10 is niet uitgesloten’

Blind simultaandammen: ‘Ik weet waar ik na 20 uur spelen wil zijn’

Skeeleren: Boeve heeft één doel: de Europese titel

Floretschermen: Floretschermster via omweg toch naar Peking

Hoe het ook alweer zat met mijn enorme voorliefde voor topsport? Dat lees je hier.

Ps. Ik ben Willem Vissers nog altijd dankbaar dat die mij heeft weten te genezen van de om-ziekte: het meest onnodig gebruikte, maar toch iedere keer opgeschreven woord in de Nederlandse taal 🙂