De Volkskrant 2008: Boeve heeft één doel: de Europese titel

In de zomer van 2008 liep ik stage bij de sportredactie van De Volkskrant.

Hiervoor schreef ik meerdere stukken voor de krant en voor online publicatie.

Hierbij één van de stukken die ik schreef voor de sportpagina’s van de krant tijdens deze prachtige sportzomer.

Boeve heeft één doel: de Europese titel

Skeeleraar Boeve eindigt bij de marathon in Beilen als zestiende. Maar hij mag wel meedoen aan de EK in Gera….

Beilen Roy Boeve is schaatser in de winter, maar skeeleren is zijn leven. Hij bereidt zich op geheel eigen wijze voor. Zijn zelfverzekerde uitstraling verraadt dat hij bereid is tot het uiterste te gaan en niet bang is zijn mening te geven.

Boeve: ‘Ik doe het op mijn eigen manier, maar presteer het beste als ik aan de start vijf minuten voor tijd nog een lolletje maak.’

Zaterdagavond werd in Beilen het nieuwe skeelerparcours Ossebroeken in gebruik genomen. De 23-jarige Boeve was één van de deelnemers aan de World on Wheels marathon. Bij hem was de wil om te winnen duidelijk aanwezig.

Al vroeg nam Boeve met een groep van vijf rijders een grote voorsprong op de rest van het peloton. Vlak voor het einde van de wedstrijd werden ze ingelopen. Gary Hekman kwam vervolgens als eerste over de streep, Boeve werd zestiende. ‘Ik had niet verwacht dat we nog achterhaald zouden worden door het peloton. De hele tijd hebben wij aan kop gereden, dat is dan balen’, zei hij na afloop.

De Kampenaar boekte vorige week op een ander terrein meer succes. Boeve won het kort geding dat hij had aangespannen tegen de Skate Bond Nederland (SBN). Door deze uitspraak mag Boeve alsnog naar het Europees kampioenschap, dat over twee weken in het Duitse Gera wordt gehouden.

Bondscoach Desly Hill had hem in eerste instantie niet geselecteerd. Boeve: ‘Eerst kreeg ik te horen dat ik niet goed genoeg zou zijn, vervolgens was ik geen positieve sportman en tenslotte kreeg ik ook nog te horen dat ik geen teamplayer ben. Maar wie moet dat beoordelen? Ineens was het probleem vooral dat er geen geld was om mij mee te laten gaan.’

De selectiecriteria bleven Boeve geheel onduidelijk en na een aantal onbeantwoorde brieven aan de SBN besloot hij naar de rechter te stappen. Boeve: ‘Ik vind dat ik recht heb op dat startbewijs en de rechter heeft mij feitelijk gelijk gegeven. Het is een rare situatie. In de rechtszaak kwamen twee anonieme brieven boven tafel met negatieve reacties. Ook één van mijn vrouwelijke collega’s is mij in een interview openlijk afgevallen. Die reacties raken mij persoonlijk niet, maar wel mijn familieleden.’

Boeve krijgt ook veel steun. ‘Mijn familie, mijn team, andere rijders, wedstrijdorganisatoren en liefhebbers van de sport reageren juist heel positief.’ Sprinter Karlo Timmerman schreef een brief aan de rechtbank waarin hij verklaarde niet mee te gaan naar het EK als Boeve niet ging. Op deze manier steunde hij zijn teammaatje in zijn strijd tegen de SBN.

Boeve heeft nog geen contact gehad met de SBN of de bondscoach. Toch is het EK al over twee weken. ‘Ik verwacht dat de samenwerking met de bondscoach tijdens het EK normaal verloopt. Ik heb nog niets van haar gehoord, maar ik verwacht dat ze professioneel is. Mocht het anders zijn, dan zou dat me teleurstellen.

‘Vorig jaar ben ik met een meter verschil tweede geworden. Ik heb er dit jaar weer alles aan gedaan, ik heb weer hard getraind en ik laat me deze kans niet ontnemen door onduidelijke regels. Ik droom al jaren van deze titel.’

Henk Reurink, de voorzitter van de SBN, wil verder kijken zonder rancune. ‘Het is moeizaam om een goed sluitend reglement te maken met daarin de selectiecriteria. We kunnen niet een te grote delegatie afvaardigen, waardoor de bondscoach behoorlijk streng moet selecteren.

‘De teamspirit is in een kleine groep erg belangrijk om een optimale samenwerking te bereiken. Ik ben van mening dat, als twee partijen het niet eens worden, het goed kan zijn als een derde partij ernaar kijkt. Nu moeten we er niet meer over vallen en loyaal zijn naar elkaar.’

Boeve vindt het triest dat het op deze manier is gegaan. ‘Het is negatief voor de sport. Daarnaast blijkt nu hoe ver de bond wil gaan, dat ze het tot een rechtszaak laten komen. Mijn enige doel is het EK. Daar wil ik samen met het team onze medaille verdedigen.’