Première Race, de moderne zedenthriller van David Mamet

201505_RaceDe moderne zedenthriller Race van David Mamet gaat deze week in première in de Balie. Op initiatief van oud-politicus & regisseur John Leerdam, die samen met de Balie een nieuwe impuls geeft aan het interculturele of anders gezegd urban theater in Amsterdam aan de hand van geëngageerde voorstellingen met een politieke lading.

Na de voorstellingen Snorder en Saida is het deze week de beurt aan Race, wat gaat over de complexe verhouding tussen seksuele intimidatie, macht en rechtspraak in relatie tot kleur, ras en sekse.

In Kunst & Cultuur praat Amber Roner met regisseur John Leerdam over waarom hij met zijn stichting Julius Leeft! juist koos voor het vertolken van deze voorstelling.

Race is 6, 7, 9 en 10 mei te zien vanaf 20.30 uur in de Balie.

Synopsis
Drie advocaten, twee zwarte en een witte, krijgen de kans aangeboden om een witte, rijke man te verdedigen die wordt beschuldigd van het verkrachten van een zwarte vrouw. De advocaten realiseren zich dat ‘kleur’ de dominante factor in de rechtszaak zal worden. Race is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van de Amerikaanse toneelschrijver David Mamet dat in 2009 in première ging op Broadway. Dat Mamet met Race de realiteit dicht op de huid zat, werd duidelijk toen twee jaar later IMF-topman Dominique Strauss-Kahn werd gearresteerd in de zogenoemde DSK-affaire.