Zwaarbevochten overwinning voor hockeyers AHBC Amsterdam

In het Amsterdamse bos stond voor de dames en heren van AHBC een thuiswedstrijd op het programma. Het team van Alyson Annan ontving HDM uit Den Haag en de heren kregen bezoek van HGC uit Wassenaar. Beide teams sleepten de drie punten binnen, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Verslaggeefster Amber Roner was in het Wagener Stadion en sprak na afloop met enkele hoofdrolspelers.

Coach Alyson Annan is uiterst ontevreden ondanks de 5-3 overwinning op HDM. [Het Interview]

Aanvoerder Billy Bakker aan het woord over het curieuze slot van de wedstrijd. [Het Interview]

Coach Taco van den Honert vertelt hoe hij de wedstrijd beleefde, over de groei die Billy Bakker doormaakt en kijkt hij vooruit naar de Euro Hockey League in Barcelona volgend weekend. [Het Interview]

Dames Amsterdam – HDM
De dames van AHBC Amsterdam zijn de competitie goed gestart met vier overwinningen op rij. In eigen huis zou er tegen de nummer elf uit de competitie geen vuiltje aan de lucht moeten zijn. Kitty van Male opent de score voor Amsterdam al vroeg in de wedstrijd. Helaas wordt het niveau van de eerste competitiewedstrijden niet geëvenaard. Er worden veel fouten gemaakt door de thuisploeg en er zit nauwelijks energie in het spel. Het wachten is dan ook op de gelijkmaker van HDM. Claire Boots passeert met een tip in keepster Anne Veenendaal: 1-1 na nog geen half uur op de klok. Maria Verschoor zet nog voor rust de thuisploeg opnieuw op voorsprong met een push in de korte hoek: 2-1.

Kort na rust is het HDM-spits Mila Muyselaar die alleen op avontuur gaat en zo door kan lopen naar het doel van Amsterdam, waar ze knap de 2-2 binnenpusht.  Ondanks dat Amsterdam maar niet in de wedstrijd lijkt te komen, scoort Kelly Jonker kort daarna de 3-2. HDM krijgt nog enkele kansen via Boots en Ybarra, maar een kwartier voor tijd vergroot Kiki Collot d’Escury de voorspong naar 4-2. Ellen Hoog plaatst vervolgens de bal met een verwoestende bakchand voor de vijfde keer achter keepster Maria Lopez, waarna de wedstrijd is gespeeld. Rocio Ybarra brengt de eindstand  een minuut voor tijd uit een strafcorner op 5-3.

Heren Amsterdam – HGC
De matige competitiestart bij de mannen van Amsterdam lijkt voorbij na de klinkende 9-1 overwinning vorig weekend op Voordaan en de 2-5 winst afgelopen vrijdag in Laren. Toch komt de wedstrijd tussen Amsterdam en HGC moeizaam op gang. De teams tasten elkaar voorzichtig af tot dat Amsterdam initiatief neemt. En waar de eerste strafcorner mislukte, scoort Robert Tigges uit de volgende mogelijkheid na precies een half uur spelen de 1-0. Taeke Taekema, die geveild was door griep, staat koud in het veld als Amsterdam opnieuw een strafcorner krijgt. Het aangeven is door Jan Willem Buissant, het stil leggen door Klaas Vermeulen en de verwoestende uithaal van Taeke Taekema: 2-0. Een minuut later op slag van rust doet pusht Seve van Ass de aansluitingstreffer achter doelman Derek van Essen: 2-1.

De afslag van de tweede helft komt van HGC en Rik van Kan loopt helemaal vrij in de cirkel en scoort binnen een minuut de gelijkmaker: 2-2. Genieten is er voor de bezoekers niet bij, want twee minuten later is het Roc Oliva die aan de andere kant Amsterdam voor de derde keer op voorsprong brengt: 3-2. Amsterdam komt steeds beter in de wedstrijd en de ene goede combinatie wisselt de volgende af. Toch weet Phil Burrows gebruik te maken van een moment van onachtzaamheid in de verdediging van Amsterdam en opnieuw is het gelijk: 3-3.

Dat is precies het laatste zetje wat Amsterdam kennelijk nodig heeft, want het slot van de wedstrijd speelt zich af rond de cirkel van HGC. Amsterdam opent de jacht naar de overwinning. Uiteindelijk wordt het harde werken beloond en is het de aanvoerder Billy Bakker zelf die vrij voor het doel van HGC de winnende treffer binnen knalt: 4-3. De spanning neemt nog kort toe als er onduidelijkheid is over de voordeelregel die de scheidsrechter toepast en vervolgens weer intrekt. Waarna HGC de wedstrijd nog besluit met een strafcorner, die uiteindelijk naast het Amsterdamse doel belandt.