ArtZuid, Project Hi & de Groene Loper in Kunst & Cultuur

De start van het laatste uur Kunst & Cultuur op vrijdag 1 juli is slechts twintig uur voor de start van de Tour de France. Hét wielerevenement waar ik me het hele jaar naar uitkijk. Daarom neem ik de luisteraars dit uur mee op tour. We gaan van Oud- Zuid,naar Zuid-Oost en eindigen op de Groene loper in de plantagebuurt in Oost. Mijn gasten van vandaag zijn Cintha van Heeswijk, met haar praat ik over Artzuid, Hester Schölvink projectleider van Plantage Amsterdam en ik bel met Lucas de Man. Hij is initiatiefnemer van Project Hi dat deze week in het Bijlmerparktheater te beleven is. Kortom genoeg te doen en te bespreken, dus we gaan van start. En wel met muziek van Sam’s Piano: Dear Old Friend.


In 2008 nam Cintha van Heeswijck het initiatief meer aandacht te vestigen op het bijna 100 jaar oude stedelijke uitbreidingsplan, het zogenaamde Plan-Zuid, van architect H.P. Berlage. Dit deed ze door het organiseren van een kwalitatieve beeldententoonstelling. Dit sculptuurpodium van wereldklasse voegt een parel toe aan het palet van culturele topevenementen in Amsterdam. En Cintha van Heeswijck is naar de studio gekomen om te praten over de sculpturen die van over de hele wereld naar Amsterdam zijn vervoerd.

Tot en met 28 augustus zijn de prachtige beelden van ArtZuid nog te bewonderen. Meer informatie vind je op www.artzuid.nl En speciaal voor de liefhebbers van mobiele aplicaties hij is er hoor de enige echte ArtZuid App.

Project Hi, ontwikkeld door Lucas De Man, geproduceerd door Het Bijlmerparktheater, Het Lab en Stichting Nieuwe Helden en geïnspireerd door Carlos Boldewijn (1955- 2011) is een veelzijdig kunstproject over Vaders. Via optredens, voorstellingen, bijeenkomsten, een conferentie én een fototentoonstelling worden vaders uit Zuidoost en daarbuiten uitgelicht en aangesproken, gevierd en bevraagd, verkozen en uitgenodigd. En Lucas hangt aan de telefoon. Tot en met komende zondag kun je terecht in het Bijlmerparktheater voor Project HI. Meer informatie vind je op www.projecthi.nl

Het Parool maakte woensdag 29 juni melding van het besluit van de deelraad van stadsdeel Amsterdam Centrum om het gebied tussen de Amstel en het Tropenmuseum groener – en dus aantrekkelijker – te maken. De Plantage Amsterdam ontvangt deze ‘Groene loper’ met open armen. De projectleider van de plantage Amsterdam is Hester Scholvink en zij schuift bij mij aan.

Dit besluit sluit naadloos aan op het convenant voor verduurzaming dat op zondag 17 april 2011 werd getekend door De Plantage Amsterdam en door het stadsdeel Centrum van de gemeente Amsterdam. Het gezamenlijke doel is om van De Plantage Amsterdam een groen en duurzaam museumkwartier te maken. Meer informatie vind je op www.deplantageamsterdam.nl.

Dit was het alweer voor deze week, de eerste dag van juli 2011. Maar we gaan natuurlijk niet genieten van de zon voor ik al onze gasten bedankt heb. Mijn collega’s Beitske de Jong en Robert van Altena voor de presentatie van het eerste en tweede uur, Stephan Kraan voor de techniek, Leo Willemse voor zijn boekenrubriek en het uitzoeken van de niet live muziek. Ik wil jou bedanken voor het luisteren. En vanaf de vierde verdieping van de OBA wens ik je een heel goed weekend! Tot volgende week! Terugluisteren? Dat kan via de website van AmsterdamFM.