Finn Silver, Zita Swoon Group, Londam & Theatertroep in Kunst & Cultuur

Beleef het laatste uur van de uitzending Kunst & Cultuur live vanuit de OBA. Dit uur is vooral een heel muzikaal uur met een vleugje theater. Amsterdam zit barstensvol talent. Wat te denken van Jochum Veenstra en Vincent van Outersterp van Theatertroep, deze jonge kunstenaars timmeren aan de weg en staan volgende weekend drie avonden in het Ostadetheater. Ook bel ik over de grens met Stef Kamil Carlens frontman van Zita Swoon Group. Zij brengen een bijzonder muzikaal project ‘Wait for me’ in het Tropentheater hier in Amsterdam. En Rivelino Richters vertelt me straks alles over zijn muzikale invasie vanuit Londen en Amsterdam: Londam vier avonden touren zijn langs verschillende poppodia met de beste muzikanten. Maar één van de groepen waar ik heel trots op ben is FinnSilver. Vandaag zijn ze in de lightversie aanwezig: zangeres Fridolijn van Pol en pianst Daan Herweg. We starten het uur met luisteren naar hun prachtige single: ‘Roadtrip’.

Zondag is de release van hun debuutalbum: ‘Crossing the Rubicon’. FinnSilver is booming als Hollandse Nieuwe in de 3voor12luisterpaal, ze krijgen positieve recensies op alle muzikale websites, zoals ongekend talent en lastfm en mogen meedoen aan de voorrondes van de popronde. Kortom er gebeurt van alles in het leven van deze Amsterdamse band met een internationaal geluid en tintje. Zangeres Fridolijn van Poll en pianist Daan Herweg zijn hier op de vierde verdieping van de OBA.

Met hen praat ik over alle spanning rond zo’n debuutalbum, de weg er naar toe en vooral ook de titel: ‘Crossing the Rubicon’ wat betekent het oversteken van de rivier waarna er geen weg meer terug is. Komende zondag vanaf 20.30 uur in StudioK de albumrelease van FinnSilver, kaartjes zijn aan de deur te koop of kijk even op de website http://www.studio-k.nu/ en kijk voor meer informatie over FinnSilver op http://www.finnsilver.com/ en vergeet vooral niet te stemmen straks voor de popronde2011.

Singer-songwriter Stef Kamil Carlens, frontman van Zita Swoon, trok voor zijn nieuwe project naar Burkina Faso. Daar sloeg hij aan het componeren samen met groots, muzikale woordkunstenaars en bewaarders van orale tradities. Zij zijn het muzikale geheugen van West-Afrika.  Stef Kamil Carlens’ wortels liggen in de Amerikaanse en Europese blues. De Burkinezen Mamadou Diabaté (balafon) en Awa Démé (zang) zijn verankerd in de mandingo cultuur, waarvan de traditionele muziek voornamelijk te vinden is in Gambia, Mali en Burkina Faso.

Het uitgangspunt van de nieuwe creatie is improvisatie en intuïtie. Door samen muziek te maken ontstaan melodie en tekst. ‘Wait for me, attends-moi, Sababou’ is wat de dag brengt. Een samengaan van muzikanten uit verschillende culturen, het plezier om samen te werken en een eerbetoon aan elkaars werk. Komende dinsdag en woensdag is ZitaSwoonGroup te beluisteren in het Tropentheater in Amsterdam. Vanaf 20.30uur kijk voor meer informatie op de website: http://www.tropentheater.nl/ en natuurlijk op de website http://www.zitaswoongroup.be/.

Theatertroep is een theatergroep van jonge kunstenaars uit Amsterdam sinds 2006 spelen ze op scholen en in theaters in en rond Amsterdam. Ze werken als collectief zonder regisseur. De dagelijkse bezigheden en achtergronden van de leden van de theatertroep zorgen ervoor dat verschillende kunstdisciplines samen komen in één theaterstijl. Bij mij aan tafel Jochum Veenstra en Vincent van Outersterp.

Theatertroep brengt op 30 mei de troepavond en op 31 mei en 1 juni de voorstelling Zjuh Treebusj in het Ostadetheater. Kijk voor alle informatie op http://www.theatertroep.nl/

Ik begon dit uur met muzikaal talent, maar er is nog veel meer te beluisteren in de verschillende podia van Amsterdam dit weekend. Initiatiefnemer Rivelino Richters brengt voor de tweede keer Londense bands samen met Amsterdamse muzikanten voor een volle avond rock. Heb je zin om te swingen dit weekend, ga dan vooral luisteren naar deze muzikale invasie kijk voor meer informatie op www.myspace/londam

Met Stevie Wonder besluiten we deze vrijdaguitzending hier in de OBA. We geven het stokje over aan onze collega’s op de zuidas. Maar niet voordat ik al onze gasten heb bedankt voor hun aanwezigheid. Mijn collega’s Lennah Koster en Tamar Tieleman voor de presentatie van het eerste en tweede uur, Robert van Altena voor de interviews, Floris Tausent voor de techniek, Metha Molenaar voor de niet livemuziek, Sheyna Ubjaan voor de fotografie en het bijhouden van alle socialmediasites van ons programma, Leo Willemse voor de boekenrubriek, jij bedankt voor het luisteren, volgende week zijn we terug, maar in de tussentijd kun je naar ons blijven luisteren op http://www.amsterdamfm.nl/ of via de App. Vanuit de OBA wens ik je een heel goed weekend!