Winterwonderland bij AmsterdamFM – december 2010

Amsterdam is wit. Erg wit! En in de koude wintermaand probeer ik op vrijdagmiddag kunstig en cultureel verantwoord radio te maken bij Amsterdam FM. Warmte de huiskamers in dat is ons motto. Dat doe ik natuurlijk niet alleen. Mijn vriendinnetje en huisgenoot Tamar Tieleman is één van de partners in crime. In de ochtend zoeken wij dan ook samen onze weg naar de studio.

December is een echte wintermaand en de laatste weken gaat onze weg naar de studio door bergen sneeuw. Ons thema zo rond de feestdagen is dan ook ‘dik ingepakt’ en kerstliedjes zingend glibberen we ons een weg naar de Openbare Bibliotheek Amsterdam aan de Oosterdokskade vanwaar we uitzenden. Uitschudden, opdrogen, veel koffie en aan de slag. Het uitzicht vanaf de vierde verdieping is sprookjesachtig: Wit Amsterdam. I love it! Het leuke aan radio maken is dat je de sfeer die in de studio hangt ook over brengt op de luisteraars thuis. Goede live muziek helpt, maar net zo belangrijk zijn de inspirende, grappige en vooral creatieve gasten die bij ons aan tafel aanschuiven.

Met het radiovirus was ik al besmet door m’n ‘weekendbaan’ bij Langs de Lijn. Het zelf doen maakt de liefde voor dit medium alleen maar groter. De hele week dwalen er namen van theatergezelschappen, muzikanten of evenementen in Amsterdam door m’n hoofd. De kick is groot op het moment dat je diegene kan krijgen waar je op hoopt. De maand december was dan ook een topmaand!

De eerste vrijdag was mijn gast Sjors van der Panne met zijn pianist Eelco Menkveld. Het gesprek ging over zijn eerste album met eigen liedjes dat eind januari uitkomt. De voorstelling ‘Weinig woorden, veel liedjes’ waarmee hij langs verschillende kleine theaters in Amsterdam tourt. Maar vooral over zijn liefde voor muziek. Nederlandse chansons. Kippevel!

De vrijdag daarop pasten mijn gasten helemaal in de sfeer van de maand. Terts Brinkhoff, Christine van Stralen en Dette Glashouwer. Zij presenteren ‘De Winterparade aan tafel’. Een evenement met veel theater, silent disco, dans, spel en bourgondisch dineren op en aan een 120 meter lange tafel. Een bijzondere ontmoeting met gepassioneerde mensen die zelf ook nog op zoek waren wat dit evenement nodig heeft. Maar het is ze gelukt! Op kerstavond ben ik gaan kijken en het was een avond met veel vermaak, een aanrader voor iedereen die van verrassingen houdt. Mis de editie van 2011 dus niet!

De week daarna was het in Amsterdam een groot sneeuwfestijn, lag het openbaar vervoer plat waardoor de theatermakers van Slapelozen vast zaten in de trein en net aan de telefoon kwamen op het moment dat dan toch de deuren open gingen op een rumoerig Amsterdam Centraal Station. Gelukkig was Laura Estévez door de chaos samen met haar muzikanten naar de studio gekomen een aantal geweldige nummers ten gehore te brengen. Dat terwijl ze ’s avonds in ‘haar’ poptempel Paradiso in het voorprgramma van de Dijk moest staan. Door de sneeuw ploeterden ze na de uitzending naar de soundcheck, want inmiddels lag het hele openbaar vervoer in Amsterdam stil.

Verder belde ik met Dolf Jansen over zijn oudejaarsshow in de Kleine Komedie en de week van Dolf op HumorTV24. Een leuk gesprek over de opvallende gebeurtenissen in 2010, de droevige momenten en de dingen die volgens Dolf toch echt wel eens anders mogen in Nederland. Ik ben al sinds de middelbare school een groot fan van dit multitalent en woordkunstenaar, dus het was heel leuk om juist hem even te spreken.

Op Oudjaarsdag was de uitzending ook zeker niet te missen. In het allerlaatste uur van Kunst & Cultuur op vrijdag van 2010 was er live muziek van Shelton Telesford en Lola Green. Zij zijn onderdeel van Young Gifted and Black en directeur Ray Blinker kwam aan tafel om meer te vertellen over deze talenten en hun optredens in Paradiso tijdens Holland Got Soul.Verder praatte Inge ter Schure met Eveline Doelman over Gelukkig Nieuwjaar. En met Suzan van de Roemer sprak ik over haar fototentoonstelling ‘De kracht van Volendam’. Een hele indrukwekkende serie potretten van de slachtoffers in het hemeltje wat alweer 10 jaar geleden is. En wat is de laatste dag van het jaar zonder muziek van Abba. ‘Happy New Year’ was het nummer, waarmee we ons jaar Kunst & Cultuur bij AmsterdamFM afsloten.

Dat was er allemaal te horen in december 2010. Voor mij is het een heerlijk jaar geweest, waarin ik begonnen ben bij Amsterdam FM. Kijken wat 2011 brengt! Gelukkig nieuwjaar allemaal!