Film BOI Song of a Wanderer toont reis naar geluk

BOI-Song-of-a-Wanderer-Anne-Marie-BorsboomFilmmaakster Anne Marie Borsboom volgde met haar camera twaalf jaar lang de Israelische Nitzan. Wat begon als een document over een jonge vrouw die door stress, angst en het ontlopen van de militaire dienstplicht haar land ontvluchtte op zoek naar geluk, veranderde gaandeweg in het verhaal van een jonge vrouw die met name op zoek is naar zichzelf: BOI – Song of a Wanderer.

Nitzan zwerft over de wereld via Tokyo, Milaan en New York en komt er achter dat ze zich misschien wel meer man voelt. In al die jaren maakt ze foto’s van zichzelf die inmiddels wereldwijd te zien zijn geweest, zo ook in FOAM in de zomer van 2014. Anne Marie Borsboom bundelde de foto’s in een steeds dikker wordend boek wat sindsdien in vele internationale museum- en boekwinkels ligt. Anne Marie gebruikte haar videobeelden voor een documentaire die 1 november wordt uitgezonden op NPO 2: BOI – Song of a Wanderer.
In Kunst en Cultuur praat ik met Anne Marie Borsboom over deze film en wat haar grootste drive geweest is al die jaren Nitzan op de voet te volgen tot en met de geslachtsveranderende operatie aan toe.