Muziektheatergezelschap Via Berlin toont angst voor het vreemde in voorstelling Comfortzone

Comfortzone_orkater_via_berlin.jpg__0x300_q85_crop-center_upscale-TrueRia Marks is regisseur van de voorstelling Comfortzone uitgevoerd door muziektheatergezelschap Via Berlin. De voorstelling vertelt het verhaal van een groep vrouwen die op zoek is naar houvast in een tijd vol verwarring. Ze worden op sleeptouw genomen door de gastvrouw die een visionaire blik op de toekomst verkondigt.

Als in hun midden een vluchteling verschijnt, doemt tussen dat prachtige toekomstperspectief en de plotseling ontstane werkelijkheid een bijna onoverbrugbare afstand op. De vrouwen projecteren hun vooroordelen, angsten, wanhoop én goede bedoelingen op de ongenode gast, waardoor ze uiteindelijk hun greep op de situatie volledig kwijtraken. Componist Peter Adriaansz (winnaar van de Matthijs Vermeulenprijs 2015) heeft speciaal voor Comfortzone een nieuwe compositie geschreven waarin de relatie tussen spraak en muziek centraal staat.

In Kunst & Cultuur praat ik met Ria Marks over de muziek van componist Peter Adriaansz en hoe de voorstelling Comfortzone ingehaald door de actualiteit ineens in een ander daglicht staat.

De voorstelling Comfortzone is 23 t/m 25 oktober te zien in de grote zaal van Theater Bellevue.