Theater na de Dam: Geen nummers, maar namen

theater-na-de-dam-geen-nummers-maar-namenTussen 1941 en 1945 zaten ruim tweeduizend Nederlanders, voornamelijk politieke gevangenen, in concentratiekamp Dachau. Bij binnenkomst kregen ze een nummer; hun naam deed er niet langer toe. In de afgelopen vijf jaar hebben tientallen jongeren uit het voortgezet onderwijs meegedaan met het project Namen statt Nummern: Geen nummers maar Namen.

De scholieren schreven voor hun profielwerkstuk op school biografieën van Nederlanders die in de Tweede Wereldoorlog gevangen zaten in concentratiekamp Dachau. Elk jaar reizen nieuwe jongeren naar Dachau om daar nieuwe biografieën te presenteren. Deze krijgen daar een plek in het herinneringsboek in de Verzoeningskerk op de gedenkplaats. Op de plaats waar de mensen tot nummer werden gemaakt, geven de jongeren de oud-gevangenen hun levensverhaal terug.

Aik Meeuse, bedenker van de voorstelling rond dit jongerenproject vertelt aan Amber Roner in Kunst & Cultuur over dit project in samenwerking met het Verzetsmuseum. Twee jongeren Luca Brandt Corstius (1995) en Imara van Greuningen (1994) werkten in 2013 samen aan de biografie van Karel Witmond, waarbij ze in contact kwamen met de kleindochter van Karel Witmond, Femke Haselaar, die ook bij het project betrokken is geraakt. Ook zij vertellen hun verhaal.

Geen nummers maar namen is onderdeel van Theater Na de Dam en speelt op maandag 4 mei om 21.00 uur in Theater Bellevue. Het Verzetsmuseum Amsterdam presenteert een gelijknamige tentoonstelling tot en met 25 oktober.

Theater na de Dam
Theater na de Dam Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Tijdens de zesde editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig meer dan vijftig voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog.