39Steps, the world explained en Merry Go Round

Hierbij het laatste uur Kunst & Cultuur op vrijdag 25 november. Na de nodige zwemlessen in Vietnam ben ik blij weer te mogen genieten van het Hollandse weer. Maar vooral van het culturele klimaat hier in de hoofdstad. Daarom ook dit uur weer veel variatie. Joep Onderdelinden is mijn eerste gast. Met hem praat ik over 39steps. Deze voorstelling is gebaseerd op de film van Alfred Hitchcock. Fabiola Veerman heeft antropoloog Maartje van der Zedde uitgenodigd. Zij praten over het kunstproject  the World explained van Erick Beltran binnenkort te zien in het Tropentheater. In Vietnam zijn ze dol op karaoke, voor mij een extra reden om blij te zijn dat ik weer terug ben. Het hele laatste uur hebben we live muziek van Merry Go Round.Het vorige uur en aan het begin van dit uur was er sprankelende live muziek te horen van de ultiem jonge band Merry Go Round bestaande uit vier jongens van tussen de zestien en achttien jaar. Merry Go Round speelt nu met z’n vieren vrolijke alternatieve pop met funk-invloeden, waarbij ook duistere klanken en synthesizergeluiden gelukkig niet geschuwd worden.

The Arctic Monkeys, The Kooks, Vampire Weekend en The Strokes zijn een gemeenschappelijke inspiratie voor de vier jonge Amsterdammers, die voorheen in verschillende formaties ook funk en jazz speelden. Merry Go Round wordt geïnspireerd door hedendaagse indie maar ook door vervlogen tijden in de vorm van onder andere The Beatles.

In 2011 heeft Merry Go Round een paar toffe gigs gespeeld maar het hoogtepunt was in November. De band vertrok toen naar Liverpool om op te treden in thé Cavern, de wereldberoemde club beroemd gemaakt door The Beatles. Ze speelden daar 3 kwartier op het grootse podium waar hun jeugdidolen ook ooit stonden.

De jongens spelen nu een paar maanden in deze bezetting en dat bevalt, 2012 belooft dan ook een tof jaar te worden voor Merry Go Round met demo’s en nog meer gigs op het programma. Titus Verster gitaar, Jurian van der Hoeven toetsen, Sjaak Thissen zang en bas, Rafael Mulder drum

Thrillers zijn van alle tijden. Maar we kennen enkel 1 master of suspense en dat is Alfred Hitchcock. Zijn films waren baanbrekend voor zijn tijd, maar deze verhalen doen het ook zeker goed in het theater. Het thrillertheater brengt vanaf dit najaar drie films van Alfred Hitchcock op de planken. De eerste is 39steps uit 1935.  Joep Onderlinden is duizendpoot als het gaat om theater, kleinkunst, regie en creativiteit. Hij is een van de acteurs die meerdere rollen speelt in de voorstelling. En ik ben blij, want hij is hier!

De thrillervoorstelling 39steps is vanavond te zien in het Spant in Bussum, maar morgen hier in Amsterdam om 20.15uur in de Meervaart. Alle informatie vind je op www.thrillertheater.nl en voor kaarten kijk je op www.meervaart.nl.

Vanaf 9 december presenteert Mexicaans Kunstenaar Erick Beltran het Kunstproject The World Explained in het tropentheater. Antropologe Maartje van der Zedde is hier en Fabiola Veerman praat met haar. Van 9 december tot en met 11 maart is dit kunstproject te bewonderen in het Tropenmuseum. Meer informatie vind je op www.tropenmuseum.nl

Dit was het weer voor deze Kunst & Cultuur op vrijdag live vanuit de OBA. Voordat we het laatste weekend van november ingaan, wil ik  mijn collega´s bedanken. Steven Nijdam voor de techniek, Marjolein Frijling en Robert van Altena voor de presentatie van het eerste en tweede uur. Fabiola Veerman en Marcia Sondeijker voor de interviews, Leo Willemse voor zijn boekenrubriek en het uitzoeken van de niet live muziek. Ik wil jou bedanken voor het luisteren. Namens mijn collega´s vanaf de vierde verdieping van de OBA wens ik je een heel goed weekend.

En vergeet morgen niet te luisteren tussen 11/12uur naar AmsterdamFM want daar gaan Tamar Tieleman en ik ons nieuwe zaterdagochtenmagazine presenteren vanaf het Damrak: Je Moeder!