Spamalot, Ons Decamerone & EinsteinBarbie in Kunst&Cultuur

Het laatste uur Kunst&Cultuur op vrijdag live vanuit de OBA stond vandaag in het teken van contrast. Van de Middeleeuwen tot aan de 21ste eeuw. Van musical tot harde rock. En van gerenommeerde namen tot jeugdig talent. EinsteinBarbie spreekt pro-wiet en over hun optreden op het Cannabis- bevrijdingsfestival, terwijl Paul Groot juist vertelt over zijn antimusical: Monty Python’s ‘Spamalot’. En regiseusse Nathalie Heevel is te gast samen met Booi Kluiving en Midas Meester. Zij spelen in de voorstelling ‘Ons Decamerone’ van de Amsterdamse JeugdteJAterschool. Aan het einde bel ik met Peter van Vught over het weekend in Paradiso. Uitzending gemist? Lees en luister terug wat er allemaal gebeurt en besproken wordt.

Wie wilde er niet als kind  een koene ridder of een prachtige prinses zijn? De magische verhalen uit de middeleeuwen zijn op verschillende manieren vertolkt. Maar in 1975 kwam de Engels/Amerikaanse komediegroep Monty Python met hun filmversie van ‘The Holy Grail’. De cast bestond uit grote Engelse namen zoals Eric Idle en John Cleese. Na alle parodieën die er gemaakt zijn op deze film is er nu ook van de hand van Eric Idle een musical: Spamalot! De Nederlandse versie komt mede tot stand door Paul Groot. Hij was Stan in GTST, nu kennen we hem van Koefnoen, maar deze weken speelt hij Sir Gallahard in de Nederlandse versie van ‘Spamalot de musical’. En hij is in de studio.

Ons gesprek gaat over, zoals Paul het noemt, de ‘antimusical Spamalot’. Maar ook over zijn verschillende rollen in deze voorstelling en de bijzondere Nederlandse cast. Want die liegt er in dit ridderavontuur niet om. Johnny Kraaijkamp is ‘King Arthur’, Linda Wagemakers ‘Lady of the Lake’ en Pepijn Gunneweg speelt de schijterige ‘Sir Robin’. En wat te denken van Herman Finkers als ‘God’. De humor van de voorstelling wordt mede gebracht door de heren van Koefnoen. Owen Schumacher en Paul Groot staan onder andere op de planken als ‘Sir Lancelot’ en ‘Sir Gallahard’. Met alle nodige wendingen en improvisaties in ons gesprek, maken we een puinhoop van het draaiboek. Maar wat ben ik blij met deze bijzondere, getalenteerde en passievolle gast. Ga vooral kijken, want het is een eenmalige tournee van deze Britse klassieker. En maar tien weken te zien in de Nederlandse theaters. De komende twee weken, van 8 tot en met 22 mei, in het Koninklijke theater Carré in Amsterdam. Mis het niet! Kijk voor alle informatie op http://www.spamalotdemusical.nl/.

In het vorige uur gepresenteerd door Tamar Tieleman, was er muziek van EinsteinBarbie. En niet zonder reden, want komende zondag 8 mei spelen zij op het Cannabisbevrijdingsfestival op het Westergasterrein. Vier van de bandleden, Stella Bergsma, Michelle Courtens, Steven de Munnik en Aljo Leijdekkers, praten over hun jeugdheld Def P en wat zij denken over de legaliteit van de Cannabis Sativa Hollandica of terwijl Nederwiet. Wil je weten hoe zij de ether rocken? Check http://www.einsteinbarbie.com/!

Met mijn laatste studiogasten ga ik opnieuw naar een verhaal uit begin 1300. De Amsterdamse JeugdteJAterschool heeft een voorstelling gemaakt vol humor, lust en losbandigheid, gevoed door een altijd onderliggende angst voor de dood: Ons Decamerone. In navolging van het boek een spannende voorstelling over het vermijden van de pest, gespeeld door een hele jonge cast. Twee van de spelers Booi Kluiving (17) en Midas Meester (16) en regiseusse en choreografe Nathalie Heevel vertellen over dit bijzondere project, de try-outs en ze maken zich klaar voor de première. De gezonde spanning is te horen bij de heren, maar ook deze voorstelling is met veel positieve recensies ontvangen. Dus ga vooral kijken, want de voorstelling ‘Ons Decamerone’ is vanavond en morgen te zien in het Rozentheater om 20.00uur en morgenmiddag ook om 14.00 uur. Voor meer informatie kun je kijken op de site van de Amsterdamse JeugdteJAterschool http://www.ajts.nl./

Als laatste probeer ik te bellen met Lisa Boersen, want Paradiso presenteert in mei en juni een nieuwe editie van het kunstproject Liefde in de Stad. Helaas gaat er iets mis met de verbinding, maar gelukkig heeft haar collega Peter van Vught nog een paar goede tips voor het weekend. Lisa komt als het goed is later deze maand alsnog praten over het project dat ieder jaar kunstenaars uitnodigt om liefdesbevorderende kunstwerken te realiseren in de openbare ruimte van Amsterdam. Kijk voor alle informatie alvast op http://www.paradiso.nl/

Dit was ‘m weer voor deze week, de eerste week van mei. Een goed weekend en tot volgende week, dan zijn we er weer tussen 14-17uur op AmsterdamFM!