Joep Onderdelinden, Fix for Africa & Aischa Traïdia in Kunst&Cultuur

De dag voor Koninginnedag staat in Amsterdam in het teken van voorbereidingen op dat grote feest dat komen gaat. De vlaggetjes worden opgehangen, podia worden opgebouwd en de meeste feestgangers doen inkopen voor hét oranjefeest waar iedereen het hele jaar naar uitkijkt. In al deze drukte maken wij bij AmsterdamFM de laatste uitzending van Kunst&Cultuur van de maand april. Een vol programma met in het laatste uur Joep Onderdelinden over zijn solovoorstelling NAT, cultureel ondernemer Kevin Hendriks over het project Fix for Africa en live muziek was er van Aischa Traïdia.

Joep Onderlinden is acteur, choreograaf, regisseur, musicalster, maar ook geroemd om zijn solovoorstellingen. Zijn vierde en nieuwste voorstelling heet NAT en gaat over ‘de kleine dingen in het leven die het doen’ en zijn zoektocht naar momentjes van geluk. Ik sprak met hem over zijn geluk, zijn carrière en wat het maken van zo’n solovoorstelling behelst. Ik was erg blij met zijn komst naar de studio op de vierde verdieping van de OBA. Helemaal omdat een hele fijne spreker is, maar bovenal een vriendelijke vent met een warme persoonlijkheid. Ga vooral naar hem kijken komende week staat hij met NAT drie dagen in de Kleine Komedie.

Mijn tweede gast was Kevin Hendriks, cultureel ondernemer en oprichter van Musique Amis. Behalve het organiseren van huiskamerconcerten met talentvolle muzikanten is hij een nieuw project gestart: Fix for Africa. Met dit project willen ze via sponsoren fietsen bekostigen voor Afrika. Niet de westerse fietsen, zoals wij die kennen, maar speciale fietsen geschikt voor het leven in Afrika. Fietsen met bijvoorbeeld grotere bagagedragers en banden die niet zo maar lek gaan. Fix for Africa start in Amsterdam, maar zal uiteindelijk ook internationaal op zoek gaan naar bekendheid in steden als Berlijn en New York.

Naast de sponsoren gaan ze het project ook onder de aandacht brengen bij het grote publiek met ludieke acties. Zo gaan grote artiesten en kunstenaars fietsen ‘pimpen’ die geveild gaan worden voor het goede doel. Ook komt er een cultureel evenement op het Westergasterrein in Amsterdam met muziek, kunst en activiteiten dat allemaal voor Fix for Africa. Meer informatie is te vinden op de deze week gelanceerde website.

Mijn laatste gast was zeker niet de minste: Aischa Traïdia en haar pianist Geronimo Latumeten. Eén van de muzikale talenten van Musique Amis. Aischa timmert hard aan de weg en binnenkort is de release van haar eerste singel ‘Citylife’ die staat op haar gelijknamige album dat later dit jaar uitkomt. In het muzikale circuit in Amsterdam is ze zeker bekend, maar voor iedereen die haar niet kent, is het meer dan de moeite waard eens te gaan luisteren. Zomaar een paar steekwoorden passend bij Aischa: Paradiso, Supperclub, Washington DC Kennedy Center, Wicked Jazz Sounds en veel meer. Check haar facebookprofiel voor meer informatie en houd haar eerste singel in de gaten en de bijbehorende videoclip.

Het was een heerlijke uitzending met veel culturele hoogtepunten voorafgaand aan twee nachten en een dag feest in naam van de Koningin.