Tsi Tsi Tsigane, Lenteveld en Knal uit je Paasei in Paradiso in Kunst&Cultuur

In het allerlaatste uur Kunst&Cultuur op deze zonnige goede vrijdag. Kijk ik vooruit naar een heerlijk Paasweekend met veel zon, terrasjes, voorstellingen, maar vooral ook leuke feesten. Ik bel met Peter van Vught hij is programmeur bij Paradiso en zij organiseren speciaal voor Pasen nog één keer de party Zonde. Mijn gasten aan tafel zijn Andy Hoek en mijn collega Tamar Tieleman vertellen alles over de thriller Lenteveld die vandaag op dvd is verschenen. En Ilse Warringa, met haar spreek ik over TsiTsi Tsigane een voorstelling die deze week speelt in de Kleine Komedie. Een muzikale voorstelling over familieperikelen, zigeunertradities en het moderne leven.

Het Djordji Ferari Orkestar is een gelegenheidscocktail van een flinke slok Jetje en haar Dansorkest (Oerol 2005), een shot Kyteman, een kwart fles Ashton Brothers en een halve liter Wereldband. Zij brengen een wervelende muzikale voorstelling over passie, trouw, verraad, liefde en dood. Tsi Tsi Tsigane. Ilse Warringa is één van de actrices in dit stuk. Met haar heb ik het over de muziek van de voorstelling, haar rol als buitenbeentje Harriet Steemerdink tussen alle zigeuners en het effect op het publiek. “Dit zigeunerspektakel over een Roma familie in het nieuwe Europa slingert muzikaal heen en weer van de ouderwetse, melancholische jammerviool naar stevige kopertirades op een stevige Balkanbeat.” Zo staat geschreven op de website. De voorstelling TsiTsi Tsigane is te zien in de Kleine Komedie. Voor kaarten en meer informatie kijk je op hun website, maar kijk vooral ook even op de website van de makers van de voorstelling, want daar straalt de warmte vanaf en vind je alles over de makers en achtergrond van dit stuk.

Het maken van een speelfim is nog niet zo makkelijk. Helemaal niet als je maar beperkte middelen tot je beschikking hebt. In 2005 ging Andy Hoek de uitdaging aan en schreef en produceerde hij met beperkte middelen de thriller Lenteveld. In 2009 ging de film in premiere tijdens het fimfestival Duistere Openbaringen in Eindhoven en won het de prijs voor beste actrice. Vandaag komt de film uit op dvd. Andy Hoek schrijver en producer van Lenteveld en mijn collega Tamar Tieleman één van de prijswinnende actrices in de film schuiven aan om te praten over deze productie en dvd-release. Kijk voor meer informatie vooral ook op de website.

Aan het einde van het uur bel ik met Peter van Vught of Peter Paradiso, zoals ik hem noem. Hij is programmeur in Paradiso. Het feest Zonde! is terug: op Paaszondag is er een traditionele ‘Knal uit je Paasei’ editie. Een feest met prijsvragen, bingo en veel lekkere dansmuziek. Een feest wat je niet mag missen!

Dit was de uitzending met fijne gasten op deze Goede vrijdag. Goed weekend en fijne paasdagen!