Glengarry Glen Ross, Changing the guards & Midlife in Kunst&Cultuur

Het laatste uur Kunst & Cultuur op vrijdag 1 april is gevuld met veel theater of zo gezegd musical en performance art. Noel Keulen, acteur bij Toneelgroep Amsterdam, speelt in de ontzettend snelle, zwart komische voorstelling Glengarry Glen Ross. Verder zijn Tara Karpinsky en Cecilia Hendrikx te gast. Met hun praat ik over een bijzonder project Changing of the Guards waarmee ze Paradiso eren. En ook vandaag live muziek. Ralf Grevelink en Dominique Engers zijn getrouwd, ook in het echte leven, en gaan beide richting vijftig. Over de beslommeringen, valkuilen, maar vooral ook de manier om spanning te houden in je relatie en leven presenteren zij ‘Midlife de musical’.

David Mamet, schrijver van het stuk, ontving voor deze voorstelling de Pullitzer Prijs. James Foley regiseerde de film van dit stuk met acteurs als Al Pacino, Alec Baldwin en Kevin Spacey. En wist maar liefst 138 keer het woord fuck terug te laten komen in deze 1,5uur. Eric de Vroedt vertaalde de voorstelling voor Toneelgroep Amsterdam en na groot succes in 2009 in de Nederlandse theaters gaan ze in 2011 met een nieuwe cast nogmaals on tour. Glengarry Glen Ross. Een voorstelling over een noodlijdend makelaarskantoor in tijden van financiële crisis.

Noel S. Keulen speelt de klant in de voorstelling en met hem praat ik over deze flitsende voorstelling. Behalve de snelheid van het spel en de verhaallijn is ook het decor een pronkstuk. Het wordt tijdens de voorstelling volledig verbouwd. De voorstelling Glengarry Glen Ross van Toneelgroep Amsterdam is een echte beleving voor iedereen die van theater houdt en is te zien in de Stadschouwburg in Amsterdam. Voor meer informatie kijk even op de website.

Op vakantie in het buitenland blijven we er voor staan en is het een niet te missen fotomoment. In Nederland kennen we het eigenlijk niet meer. De oude gebouwen waar wachters bij staan. En vooral het wisselen van de wacht is een uitgestorven iets in Nederland. Tara Karpinsky en Cecilia Hendrikx brengen hier op 7 april verandering in met hun project ‘Changing of the Guards’ als opening van het beeldende kunst en performance programma Palais Paradiso.

Hoe hou je het leven spannend als je al zolang met dezelfde partner bent? En nog getrouwd ook? Allebei hard op weg naar de vijftig, in de wetenschap dat een carrière als toptenniser of primaballerina er echt niet meer in zit. Ralf Grevelink en Dominique Engers, twaalf jaar getrouwd en beiden artiest en ervaringsdeskundige, hebben over deze onderwerpen een voorstelling gemaakt. Een musical. Midlife de Musical.

Eelco Menkveld is pianist en in deze voorstelling ook een soort scheidsrechter in het huwelijk van de twee. Ook in de uitzending zaten beide spelers in hun rol en werd ik nietsvermoedend versierd door Ralf. Grappig en verhelderend vooral ook, omdat de situaties zo herkenbaar zijn voor jong en oud. De voorstelling ‘Midlife’ is komende zondag te zien in de Engelenbak in Amsterdam. Meer informatie op hun website.

Eigenlijk was het toch wel een grappige uitzending Kunst&Cultuur op vrijdag 1 april. Wil je een keer meekijken bij een uitzending kom gerust op vrijdagmiddag naar de OBA op de vierde verdieping. En luister live mee op http://www.amsterdamfm.nl/, download de App en volg ons op facebook en twitter!